onsdag 30 juli 2008

Hallsta

Idag var vi ute på Hallstaklippan. Det blev mest egen klättring men ett nytt ankare sattes upp ovanför Kappilärjammet, Mjölksyra och Enda riktiga leden. Med en lång slinga kan ankaret användas för topprep på samtliga tre leder. Sakta men osäkert fortskrider alltså jobbet med Hallstaberget.

onsdag 16 juli 2008

Voodoo, Skevik

Sedan länge har det suttit dubbla borrbultar vid varje klipp på Voodoo. Anledningen måste vara lathet från den som bultade om leden. Skärpning! Att inte fler reagerat är faktiskt egendomligt. Nu var det visserligen ett kosmetiskt snarare än ett säkerhetsproblem, men ändå.

Nu är de gamla bultarna och pitongerna borta, vilket borgar för en ännu mer naturnära upplevelse i Skeviks grotta. =D

Lite intressant läsning om bevarandeplanen för naturområdet Skeviks grotta kan läsas HÄR.

tisdag 15 juli 2008

Silicon valley, Skevik

Nu är uppfräschat det som uppfräschas kan på den vänstra delen av det som i gamla föraren och Sverigeföraren kallas "Högra väggen".

Efter smärre detektivarbete lyckades jag se hur Syttende mai och Silicon Valley går. Jag insåg då att jag under alla år har gjort Syttende mais insteg och fortsatt upp i Silicon valley när jag tror att jag gjort Syttende. Det verkar på lavarna som om det är fler än jag som gjort likadant. Om man tittar i gamla föraren så ser man att Silicon valley är en egen direktlinje som startar från vänstersidan av svainsteget medan Syttende startar från hyllan. 

Insteget till Silicon Valley är nu välbultat och efter lite omplacerande av bultar så är det 28 meter direttissima säkrad med 10 bultar och nytt eget ankare med stålringar. Endast en av de äldre bultarna är kvar och det var en syrafast 10mm i mycket gott skick. Insteget är i vänsterkant av svaplattan. 
Leden är bitvis lite lös och det finns ett litet fastkilat block (10cm långt) på mitten men det fick sitta kvar efter att jag försökt rycka loss det med mycket kraft. Jag tror verkligen inte att blocket kommer att lossna.

Det lämpliga insteget till Syttende mai och Magnesia carbonara, kallat Solero, 5+, har nu fått en till bult men en tredje instegsbult sattes inte p.g.a. den något lösa blockterrängen. Men Magnesia och Syttende har som tidigare sagt fått en ny "förstabult" efter svainsteget, så det kommer inte att upplevas som snålt bultat.

Ankaret på Magnesia carbonara som bestod av diverse rostiga kedjor och schacklar är bytta till stålringar men bultarna är desamma och av mycket god kvalitet. 

Magnesia Carbonara

Jag fick springa från bilen upp på toppen, kasta mig över kanten innan åskan rullade in med tillhörande regnväder. Det var lika bra att bulta om leden i regnet, så slapp jag fundera på hur det skulle vara att klättra istället. Det gäller att utnyttja tiden väl och all torr klippa lämpas bäst att klättra på.
Så nu är Magnesia Carbonara ombultad! En ny förstabult kan klippas från blocket på svaplattan (tidigare krävdes att man klättrade upp ett move innan man nådde första, numera den andra). Utrustad med 6 borrbultar betyder att det tillkommit en bult på toppen innan ankaret och en i starten. Klättra gärna leden och kommentera vad ni tycker. (Behövs ytterligare en bult mellan andra å tredje? Jag tror inte det men vad tycker ni?)

Planen var att även se över Syttende mai, Silicon Valley (hur går den egentligen?) och Fobi men jobbet fick avbrytas p.g.a. regnet. Hinner förhoppningsvis fixa det i veckan. Såg förresten att Fobi hade fått nya bultar men jag hann inte se i vilken utsträckning leden bultats. Är den bultad hela vägen till marken? Någon som vet när och av vem den ombultats? Toppen behöver en rejäl borstning men jag tror att denna led kan bli en framtida klassiker efter som leden är lång och riktigt brant på slutet.

Introsvat som redan har en bult kommer troligtvis att förstärkas med ytterligare en, synpunkter?

Bultarna i toppankarna på Fobi och Magnesia Carbonara bedömer jag som säkra men kedjorna med diverse rostiga snabblänkar kommer att bytas ut till hängare med stålringar, förutsatt att bultarna är av samma material, annars sätts nya bultar.

lördag 5 juli 2008

Finnsvedsberget

Idag förärades Finnsvedsberget på Ingarö ett besök av bultkommittén. Planen var att sätta upp ett ankare på svaplattan ovanför vänstra delen av Sjöväggen och sedan klättra resten av dagen. Ankaret kom på plats men en familj med
sädesärlor (varav fem ungar) ville dela insteget på den led vi tänkt klättra så vi valde att flytta till Högklint. Tyvärr gick inte klättringen mycket bättre där men vi hann däremot fixa riktiga ankare på Ålen och Ska ni joppa. Dessutom ersattes denna läskiga bult på Ålen (den ny bulten syns till höger):

Jakten efter Atlantis

Halloj!

Skevik har blivit reviderat och ombultat i några omgångar under åren.
Tyvärr finns det fortfarande tveksamma gamla (riktigt gamla) cavingbultar kvar på en hel del leder. I hörnet vid svaplattan på stora väggen är många lokaliserade. Nu i veckan har de tjugo år gamla rostiga cavingbultarna på Atlantis (7a+) insteg blivit nedtagna till förmån för nya fräscha syrafasta expanderbultar. Utsteget är redan ombultat av okänd person för några år sedan.

Leden förblir en mixtur! Pga skada, tidsbrist, lurig stenkvalitet men framförallt feghet. Det finns en tre, fyra ok kilsäkringar att välja på i skravelpartiet innan slutdelen. De flesta är i anslutning till till synes fasta block, men jag skulle ändå hålla kamkilarna borta från leden så att inget block blir bortsprängt.

Summan av kardemumman är i alla fall en mycket säkrare tur där förstabulten nu går att klippa för oss av normal längd (under 1.80...). Ganska trevligt när insteget är 8m upp på en svaplatta.

Ytterligare leder på Skevik som står på vår lista för renovering:
Magnesia Carbonara
Silicon Valley
Syttende Maj
Fobi.

Vänligen kommentera gärna! Föreslå också fler leder, eller gör inlägg i mix-debatten. Är Atlantis en sån klassisk mixtur som ska bevaras som sådan för framtiden?

/Jenny