onsdag 27 augusti 2008

Första leden på Örnberget ombultad!

Kvällarna börjar bli alldeles för korta för att man ska hinna ut efter jobbet och få något ordentligt gjort. I flackande pannlampssken sattes den sista bulten på Utan smör och vi kunde konstatera att Örnberget, precis som vi misstänkte, är ett problembarn med alla bokstavskombinationer möjliga - helt enkelt inte lätt att ha att göra med. Samtliga nya bultar har satts där klippan är av bäst kvalitet vilket leder till att det på vissa ställen inte blir en rak linje, men i valet mellan repdrag (som går att åtgärda) och farliga bultar är det enkelt att välja. Säkerheten först.
  1. Första (befintliga) borrbulten är av god kvalitet, tyvärr är inte klippan det. Inga alternativ finns. Försök klippa bult nummer två (den är nära) så fort som möjligt, gärna från marken. Dra dig upp i första och klipp andra. Sedan är det lugnt.
  2. Andra bulten är bra den med. Den gamla rostiga som satt intill är borttagen.
  3. Tredje bulten som resulterade i att karbinen låg över en kant och riskerade att knäckas togs bort och ersattes av en ny något till höger.
  4. Fjärde bulten är samma som tidigare, Petzl long life, av till synes god kvalitet. Vi försökte verkligen planera om ordningen på dessa så att det skulle bli aningen närmare mellan nr.3 och nr.4 men p.g.a. att klippan inte lät solid när vi hamrade på den så satte vi ingen där. Ett alternativ är att vi förlänger bult nr.4 permanent med en kedja som quickdraw. Synpunkter på detta välkomnas! (Vi har alltså inte gjort detta än).
  5. En ny femte bult sattes strax efter till höger i solid klippa, tveksamt om den behövs. (Vi bultade uppifrån och ner och missbedömde helt och hållet kvaliteten i klippan. Tanken var att bult nr.4 skulle ersättas av denna).
  6. Bult nr.6 är av god kvalitet i solid klippa.
  7. Sjunde bulten är en Petzl long life, också den av god kvalitet.
  8. Åttonde är utbytt och flyttad något till höger och sitter dessutom lite längre ner.
  9. Nionde bulten är utbytt och sitter i bättre klippa och klipposition.
  10. Tionde bulten är utbytt.
Ankaret är av mycket god kvalitet med en fast stålkarbin och en aluminiumkarbin. 

tisdag 26 augusti 2008

Örnberget nästa!

Bultkommitténs nästa projekt kommer att bli Örnberget.
Efter flera läskiga historier om bultar som lossnar, fall ner i block p.g.a. punchigt placerade bultar o.s.v. kunde vi inte lämna det synnerligen branta grustaget till berg orört.

Det som gör Örnberget speciellt är att stora delar av klippan är av ganska dålig kvalitet vilket försvårar bultning. Varje bult måste sättas med mycket omsorg och ibland tar det lång tid att bestämma vart bulten ska sitta. Många parametrar styr: klipposition, höjd över föregående bult, repdrag, risk för överbultning/snålbultning och kanske det som ställer till det mest - kvaliteten på klippan. Bultkommittén har tyvärr inte obegränsat med tid och resurser så
vi har beslutat att de mest populära turerna på stora väggen kommer att ses över till en början. Följande leder kommer delvis att bultas om alternativt få en ordentlig säkerhetskontroll:

Panta Rei
Orup
Utan smör
Utan tvekan
Siddharta

Passa på att tycka till, kom med tips om vart den särskilt usla bulten sitter, vart klippet kommer på fel ställe och allt annat som vi kan förbättra. Hjälp oss!

onsdag 20 augusti 2008

Bultkommittén beväpnar sig med bössa

Nu finns det åtminstone ett sätt att bidra till Stockholms klättring. På Klättercentret i Solna finns nu ett insamlingsskåp där man kan lämna bidrag till inköp av bultar och ankare. Skåpet sitter mittemot receptionen så passa på att stödja arbetet genom att skänka växelpengarna efter att du köpt din cappuccino.

Passa på att titta på en del av de fasta "säkringar" vi har tagit bort från leder.

fredag 15 augusti 2008

Göteborgsk planekonomi

Bultkommittén börjar få slut på ankare. Vi ringer Jonas i affären, då vi ändå får samma pris hos dem som om vi köper från Highsport direkt med deras "rabatt". "Vi har inga hemma men beställer direkt" blir svaret. Efter en stund ringer Jonas och berättar att Highsport inte hade så mycket på lager och inte ville släppa mer än 20 till Stockholm. Så, där står vi med pengarna i handen men är inte tillräckligt viktiga för att få köpa de ankare som finns på lagret utan de måste spara några om Kålle kommer och vill köpa några. Behöver vi säga vad vi tycker om sådant agerande?

lördag 2 augusti 2008

Hallsta igen

Vi är inte så effektiva i värmen, men nu skruvade vi i alla fall dit ankare ovanför Ratwalk, Catwalk och SM i slungboll (bultarna hade Anders Henriksson satt dit tidigare). Det är en bult med ring på varje led så länka ihop två bultar med ett par långa slingor. Lederna går ju ganska tätt där så det ska inte vara något problem. De ankare som sitter på toppen målades också så att de inte ska synas för mycket.