torsdag 9 juli 2009

Stora Skramsö


I helgen besöktes Stora Skramsö där vi förutom att klättra passade på att fräscha upp ett par av lederna på klippan. På lördagen tog vi oss an Madonna som fick de fyra gamla bultarna utbytta varav de två första flyttades upp något. Den kompletterades sedan med en ny första bult. Helheten blir en betydligt jämnare säkrad led utan att ledens karaktär påverkats nämnvärt. Madonna fick sig även en borstning av steg och grepp men ta gärna med en borste nästa gång och bättra på arbetet. Bultplaceringarna är inritade på bilden ovan.

Mellan skurarna hann vi även med att kompletteringsbulta och borsta Yuppi You. Den fick en ny bult på mitten och en i insteget.

En grovborstning av grepp och steg på Corpus Cadens påbörjades också men här återstår mycket arbete.

Stora Skramsö är en fantastisk klippa i lika fantastiska omgivningar så för er som inte hittat dit - åk! Glöm dock inte stålborsten.

onsdag 8 juli 2009

Blocket på Dalarambo


Inringat på bilden ser ni var det lösa blocket på Dalarambo satt. Blocket mellan de två "ögonen" sitter bättre men det står på ett lutande plan och kommer förr eller senare att släppa. Var försiktiga!

Krysset uppe till vänster visar placeringen av den nya bulten på He-man. Krysset under taket är en ny bult på Dalarambo som ersätter de extremt dåliga bladbultarna i sprickan.

måndag 6 juli 2009

Häggstafix och etik i praktiken

Då regnet omöjliggjorde våra nytursprojekt drog vi till Häggsta och fixade lite. He-man och Dalarambo fick sig en omgång. Alla bultar är utbytta och ett par till har satts dit. Dessutom puttade vi med en lätt knuff ner ett 300-kg-block som huserade mitt på slutväggen.

OBS!
Spring nu inte ut och testa lederna direkt. Vi upptäckte ett fågelbo med ugnar i insteget, så leden bör få vila en månad eller så.

Der Boschmann

Efter detta tog vi oss an Snoopy's Crack. Pitongerna på denna led har vi gluttat på en tid. De sticker ut en hel del och man har varit tvungen att binda av dem. När vi tog bort dem var den övre en hyffsat bra Angle med bara lite ytrost, men den undre var nog på väg att ta semester. Det var en rostig Lost Arrow på ca 25 mm varav endast ca 12 mm satt i klippan. Det krävdes inte mycket för att få loss den. Vi hade en idé om att man kunde ta bort pitongerna och göra egna lägg, men det visade sig att det inte var speciellt bra grejor man skulle få in. Så vi hade fyra val:
  1. Låta leden vara med pitongerna kvar
  2. Ta bort pitongerna och få en sketchy tradled
  3. Ersätta pitongerna med borrbultar och få en inte helt modernt bultad sporttur
  4. Bulta upp leden från scratch
Vi valde alternativ 3. Nu sitter nya borrbultar ungefär där pitongerna satt vilket gör att leden känns likadant att klättra som förut med den skillnaden att man slipper undra om pitonger kan ta ett fall eller inte. Fast ett helt lätt val var det inte.