fredag 23 april 2010

Lösa hängare

Bultkommittén får många rapporter varje år om lösa hängare och vi uppmanar därför alla klättrare att alltid ha en 17-nyckel i väskan. Önskvärt vore förstås om de inte lossnade över huvud taget.

I de allra flesta fallen orsakas lösa hängare av att den vrider sig vid belastning (häng eller fall) och att muttern då har följer med. Problemet ligger i att den standardbricka som följer med bultarna inte har någon form av låsfunktion. Friktion mellan hängare, bricka och mutter medför att när hängaren vrids följer brickan och muttern med. Vrids hängaren motsols så är sannolikheten stor att muttern släpper dragkraften. Om hängaren vrids tillbaks (medsols) så stannar muttern kvar och nästa gång hängaren vrids motsols kan muttern vara helt lös.

Vilka alternativ finns då? Det finns en uppsjö av låsbrickor, låsmuttrar och låsvätskor på marknaden. Efter att ha fått en imponerande presentation av NORD-LOCK:s bricksystem i höstas bad vi om varuprover för att testa på fältet. Testet* syftar endast till att, under en kortare period) kontrollera att det inte uppstår galvanisk korrosion mellan bricka och de bultar och hängare vi använder. Det råder ingen tvekan om att brickans låsfunktionen vida överstiger våra behov.

*Testet har utförts genom att en bricka har monterats tillsammans med bult och hängare i vattenlinjen utanför Nynäshamn. Mycket värre miljö än så utsätts inte bultar för i stockholmområdet. Testet har pågått sedan oktober 2009 och än så länge finns inte en tillstymmelse till korrosion.

Läs mer om: brickorna, demonstrationen och jämförelse med andra produkter.

Labbet

torsdag 22 april 2010

Anders Henriksson rapporterar från Häggsta


Bankade av en krökt bult som satt kvar sedan någon uppgraderat ankare över Palmsöndagsleden. Det sitter fortfarande en snedslagen limbult bredvid det nya ankaret, men den fick sitta.

Kompletterade Fyrbultens standplats med en vanlig borrbult bredvid den stora ringbulten - i ett befintligt 10 mm-hål!

Plockade också bort den pitongen vi nämnt på Ekledens "krux" (fniss). Den hade rosthål på skaftet, och lossnade lätt efter ett i och för sig rätt hårt slag med hammaren.

Satte en expander i vad jag bedömde som solid klippa nån dm högre upp. Pitongen på insteget gör jag inget åt, även om den säkert är dålig och utgör den enda säkringen för de flesta på det lite polerade insteget. Den kommer ju inte som en överaskning i alla fall eftersom förutsättningarna syns från marken.



V-bulten från Ekleden