söndag 24 februari 2008

Gustavsbergs vattentorn

Vi har idag besökt Gustavsbergs vattentorn och tittat på vad som behöver göras där. Vi tror att det kan bli en välbesökt klippa om den fräschas upp.

En förutsättning för att det överhuvudtaget ska vara lönt att göra något åt bultarna är dock att vi får hjälp med mossborstning och att ta ned sly runt klippan. Klippan har förfallit under en längre tid och flera av lederna är helt igenmossade. Vi kommer senare att spika ett datum för när arbetet ska genomföras och vi hoppas självklart att just du har lust att hjälpa till!

Vi kommer också att kontakta Värmdö kommun för att få tillstånd till och förhoppningsvis hjälp med slyröjningen.

Bortsett från att byta ut dåliga borrbultar och komplettera med ankare där det behövs så har vi tänkt att bultåtgärdena ska se ut så här:

Mixade leder lämnas mixade
Klippan har ett par rena tradlinjer vilket innebär att mixturerna har chans att bli trafikerade igen efter en ordentlig uppfräschning - de är alla, mer eller mindre igenmossade idag. Undantaget är Trend där en extra bult vid insteget, på en i övrigt helt bultad led, inte kommer att påverka ledens karaktär i någon större utsträckning.

Samtliga slagna bultar byts ut mot borrbultar
Vi anser att denna åtgärd inte kommer påverka naturupplevelsen i någon större grad. Detta med tanke på att klippan ligger precis bredvid en tungt trafikerad väg, granne med ett insprängt bergrum, och redan idag är pepprad med bultar.

Risk för markfall bör minimeras
På ett par leder sitter andra bulten onödigt högt varför vi föreslår att de flyttas ned vilket innebär att lederna kan behöva kompletteras med en extra bult.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Klockrent initiativ!
Tror helt klart att klippan blir kan återfödas och bli ett rimligt alternativ till Nacka Kvarn - bättre leder och finare klippkvalitet.

Bultåtgärderna tycker jag är mycket bra. Jag anmäler mig som frivillig till allt som behöver göras.

Anonym sa...

The problem is the same as with
Nacka Kvar, car parking. It's very tempting to park at the parking places just on the other side of the road, rather than to walk all the way from centrum. But those places are reserved by someone, even though they are not taken most of the time. Sooner or later we will be in trouble if we continue with this bad habbit. Peter

Fredrik S sa...

Gött mos! Jag kommer definitivt besöka den klippan om den får en uppfräschning. Är gärna på och röjer sly mm.