lördag 14 juni 2008

Talludden

Då vädret inte var på topp beslöt vi oss att beta av lite på listan av önskemål. Vi åkte till Talludden för att skruva upp de hängare som saknades.

Väl där blev det lite mer jobb. En del lösa block rensades bort från Baren och leden fick ett riktigt ankare. Två leder (Blockleden och Myggan) avvecklades tillfälligt då det var ganska stora block som låg och vickade på lederna. Vi lyckades dock inte få ner dem med hammare utan får återkomma med ett ordentligt spett vid tillfälle.

Vi gjorde också en förlängning av Pissmyran som numera är 6c, går hela vägen upp och är betydligt finare med en intressant slutsnärt. Pissmyran kompletterades även med ett riktigt ankare.

En lätt bultad tur längst till höger på klippan gjordes också.

Som grädde på moset uppenbarade sig klippans kanske finaste linje som dessutom inte krävde någon ny bultning. Leden har gemensamt insteg med Blockleden, följer den vänsterlutande spricklinjen, och har gemensamt utsteg med Pissmyran(
namn: Myrstackarn grad: 6c+).

lördag 7 juni 2008

Bultkommittén testar:


Hydraulisk bultborttagare för hylsbultar.

Efter att ha avverkat ett par olika typer av domkrafter så hittade vi en som efter smärre modifieringar fungerar utmärkt. Med denna (den blåa prylen) har vi:
  1. Dragit ut Petzl Longlife
  2. Dragit ut Petzl 8mm slagankare (Autoforeuse)
  3. Dragit sönder aluminium- och stålhängare, (Coeur och Vrille)
Problemet med t.ex. Petzl Longlife är att de är svåra att byta ut, även när de är dåligt slagna. Det sitter ett gäng usla sådana runtom på klippor i Sthlm. Bland annat på Mio (Dyviksudd) och som en Jehu (Runsa).

Värt att tänka på är att hängare i aluminium ofta är för svaga för att dra ut bultarna med. Byt om möjligt aluminiumhängaren till en stålhängare så går det bättre.

Syftet med domkraften är att kunna ta ut de bultar som inte går att tas ut eller slås av. Man kan säkerligen återanvända hålen men ofta är diametern 12mm och då är det bättre att fylla igen hålet så att det knappt syns.