lördag 7 juni 2008

Bultkommittén testar:


Hydraulisk bultborttagare för hylsbultar.

Efter att ha avverkat ett par olika typer av domkrafter så hittade vi en som efter smärre modifieringar fungerar utmärkt. Med denna (den blåa prylen) har vi:
  1. Dragit ut Petzl Longlife
  2. Dragit ut Petzl 8mm slagankare (Autoforeuse)
  3. Dragit sönder aluminium- och stålhängare, (Coeur och Vrille)
Problemet med t.ex. Petzl Longlife är att de är svåra att byta ut, även när de är dåligt slagna. Det sitter ett gäng usla sådana runtom på klippor i Sthlm. Bland annat på Mio (Dyviksudd) och som en Jehu (Runsa).

Värt att tänka på är att hängare i aluminium ofta är för svaga för att dra ut bultarna med. Byt om möjligt aluminiumhängaren till en stålhängare så går det bättre.

Syftet med domkraften är att kunna ta ut de bultar som inte går att tas ut eller slås av. Man kan säkerligen återanvända hålen men ofta är diametern 12mm och då är det bättre att fylla igen hålet så att det knappt syns.

5 kommentarer:

Anonym sa...

"ofta är diametern 12mm och då är det bättre att fylla igen hålet..."

-Placera en limbult istället för att fylla, det blir aldrig riktigt snyggt med patchade hål!

Thomas sa...

Aha... kul med nya uppfinningar! Har ni varit Runsa redan?

Anonym sa...

Apropå både uppfinningar och limbultar:
Jag tillverkade i förra veckan en limbultsadapter av en kass sds-borr. Dvs borrskaftet har en anpassning i änden så att det passar på just mina limbultar (Fixe), för att man ska kunna använda borrhammaren när man ska ha ned bulten i kemankaret. Kraften kan ibland behövas och en rejäl omrörning är ju dessutom viktig för att limmet ska funka optimalt.
/Mezzner

Anonym sa...

"Placera en limbult istället för att fylla, det blir aldrig riktigt snyggt med patchade hål!"

Det blir heller inte särskilt bra att smälla upp Batinox 12mm limbultar på samtliga gamla hylsbultsplaceringar. Detta vore enligt mig ett ekonomisk oförsvarbart drag samt att Batinox är en alldeles för överdimensionerad bult för ändamålet.

/Robo

Anonym sa...

Fixes normala limbult sk ju ha 12 mm hål. De är rätt billiga.
/Mez