Det ska tydligen vara så att JL har bultat om sina turer Fresco kid/Burn för att följa orginal-linjen på Örnberget. Idag såg det ut såhär(röda kryss över bultplaceringarna för att se tydligare). Även Hugo och Den bredvid hugo har fått nya och fler bultar.
Arbetet går vidare, tack för alla glada tillrop vi får på berget!
Förra året satte jag upp några ankare på rampväggen i Häggsta. Nu har jag bytt ut samtliga gamla ankare till fräscha syrafasta ringbultar. Totalt finns nu 8 ankare på detta väggparti vilket gör det idealiskt för kurser.
Nu har Örnbergets ultraklassiker Panta Rei äntligen blivit uppfräschad, även om det kanske inte är den som borde ha prioriterats högst. Följande har gjorts:
Bult nummer 5 har ersatts med en ny.
Ytterligare en bult har placerats vid stora juggen efter bult nummer 5, eftersom det var nästintill markfallspotential vid klippet.
Bult nummer 7 har ersatts med en ny.
Ena karbinen i toppankaret utbytt mot en fräschare.
***
Viktigt att veta: Sista bulten på leden är en ganska gammal Petzl longlife (se bilden nedan) som sitter i ganska suspekt klippa. Jag lät den sitta kvar eftersom jag inte hittade något bra ställe att sätta en ny. Kvaliteten på bulten bedömer jag som god.
Övrigt skrot på leden som togs bort:
En pitong, en katastrofalt dålig Petzl Longlife, en egendomligt placerad bult mellan Panta Rei och Orup.
Följande leder kommer förhoppningsvis att fixas inom snar framtid.
Efter att latmasken besegrats gav vi oss ut och slutförde projekt Kulberget. Nu är alla 8mm borrbultar och pitonger ersatta av syrafasta expandrar och hängare lackerade för att synas så lite som möjligt. Ingen ytterligare bultning har gjorts. Däremot har ett par extra ankare satts upp för att skona de stackars små träd som finns ovan klippan. Klippan har i och med detta också blivit betydligt mer topprepsvänlig vilket kanske ökar besöksfrekvensen.
Nu återstår bara att samla ihop lite folk och ha en borstardag. Klippan är väldigt lättborstad så det borde gå ganska snabbt och efter det tänkte vi oss lite grillning på stranden. Vi återkommer om datum.
Detta är bultkommitténs informationskanal. Här rapporterar vi vad som gjorts och inte gjorts, vad som skall göras och inte göras samt våra tankar kring bultarna i stockholmsklättringen. Ser du något som behöver åtgärdas på våra klätterklippor, kontakta oss på bult@klatterklubben.com.
Bultkommittén består av medlemmar från Stockholms största klätterklubbar. Idag består kommittén av: