fredag 23 april 2010

Lösa hängare

Bultkommittén får många rapporter varje år om lösa hängare och vi uppmanar därför alla klättrare att alltid ha en 17-nyckel i väskan. Önskvärt vore förstås om de inte lossnade över huvud taget.

I de allra flesta fallen orsakas lösa hängare av att den vrider sig vid belastning (häng eller fall) och att muttern då har följer med. Problemet ligger i att den standardbricka som följer med bultarna inte har någon form av låsfunktion. Friktion mellan hängare, bricka och mutter medför att när hängaren vrids följer brickan och muttern med. Vrids hängaren motsols så är sannolikheten stor att muttern släpper dragkraften. Om hängaren vrids tillbaks (medsols) så stannar muttern kvar och nästa gång hängaren vrids motsols kan muttern vara helt lös.

Vilka alternativ finns då? Det finns en uppsjö av låsbrickor, låsmuttrar och låsvätskor på marknaden. Efter att ha fått en imponerande presentation av NORD-LOCK:s bricksystem i höstas bad vi om varuprover för att testa på fältet. Testet* syftar endast till att, under en kortare period) kontrollera att det inte uppstår galvanisk korrosion mellan bricka och de bultar och hängare vi använder. Det råder ingen tvekan om att brickans låsfunktionen vida överstiger våra behov.

*Testet har utförts genom att en bricka har monterats tillsammans med bult och hängare i vattenlinjen utanför Nynäshamn. Mycket värre miljö än så utsätts inte bultar för i stockholmområdet. Testet har pågått sedan oktober 2009 och än så länge finns inte en tillstymmelse till korrosion.

Läs mer om: brickorna, demonstrationen och jämförelse med andra produkter.

Labbet

3 kommentarer:

Flammie sa...

"Testet har pågått sedan oktober 2010" :)

Antar att ni menar 2009?

Anders Henriksson sa...

Ett alternativ till låsbricka är att använda en rostfri mutter med låsfunktion (t ex NyLoc).
Den fungerar annorlunda än teorin bakom NordLockbricka, men bör i viss mån göra jobbet i det här fallet. Om muttern släpper lite, så kommer den i alla fall inte att ramla loss, men hängaren kommer att verka lite lös.

Rent allmänt kan man ju också reflektera över vikten av att ha lagom längd på skruven, dvs längden på utsticket utanför hängaren. Om detta utstick är för kort trillar muttern bort lättare. (Det kan även innebära att en låsmutter inte fungerar p g a låsringen inte kommer i ingrepp med gängan.)

Det finns dock också nackdelar med att ha för långt utstick. Karbinerna kan fastna mot skruven och därmed kan antingen grinden öppnas eller så kan karbinen utsättas för fel kraftriktningar vid belastning.
Att åstadkomma rätt längd är ju tyvärr inte jätteenkelt eftersom expandern alltid kommer ut lite olika långt vid åtdragning av muttern.

Thomas sa...

Helt korrekt Flemmie, jag suddar!