söndag 5 september 2010

Småfix på Häggsta

I samband med Häggstaträffen kompletterades det tidigare halvfärdiga ankaret ovanför Splash/Palmsöndagsleden med två hängare med ringar. Nya väggen fick också en snabböversyn där ett para lösa bultar drogs åt, en eloxerad hängare och ett ankare byttes ut.

Noterade också att någon (Johan Luhr?) har satt nya bultar och ankare på Gå på moln och Tio små negerfingrarRampväggen.

7 kommentarer:

Jonas sa...

Även Ekleden har fått sig en borrbult (på utsteget) av någon anledning.

Thomas sa...

Är det något vi ska ta bort? Jag minns inte hur det ser ut ovanför standplatsen.

Mezzner sa...

http://bultkommitten.blogspot.com/2010/04/anders-henriksson-rapporterar-fran.html

Om det var denna bult så var den väl sanktionerad från Bultkommitten?
När det gäller Ekleden är väl alltjämt insteget rätt beroende av att man litar på första bladbulten - men man slår antagligen inte ihjäl sig om den lossnar.
Däremot skulle det kanske vara en god gärning att rensa ringbultarna som utgör standplatsen. De är troligen inte så mycket att ha, och det går väldigt enkelt att lägga bra eget, två steg till höger.

Thomas sa...

Just ja, det inlägget hade jag glömt. ;)

Sanktionerat eller inte, borrbulten ersatte en bladbult i dåligt skick på ett parti som jag förutsätter inte går att säkra på annat sätt. Det är låter helt ok i min värld.

Jonas, tycker du bulten är onödig?

Mezzner sa...

Apropå Häggsta (och en del andra ställen); de gamla bamsebultar som sitter på vissa ställen som ankare, hur bra är de?

Jag är inte klar över hur de sitter fast, misstänker att en del kan ha en mekanisk kil in i bultens ände, har hört talas om att de fixeras med svavel, och på många ser det ut som om de är fastsatta med cement.

På Fyrbultens stand noterade jag för drygt ett år sen att det var en sådan gammal bult, och att den i praktiken saknade backupmöjligheter. Den belastas dessutom axialt om kraftriktningen är ner från hyllan.
I det fallet noterade jag att det redan fanns ett tomt 10 mm-hål, som jag senare satte en bult i vilket innebär att standet nu har två punkter.
Det finn på andra ställen exempel på både ensamma "bamsebultar" och sådana som är uppbackade, frågan är dock hur bra de är. Naturligtvis gör dimensionerna att bulten och ringen i sig själva gör ett mycket överstarkt intryck, även givet att materialet antagligen är av enklaste slag.

Thomas sa...

Det vettigaste är väl att göra som du gjorde på Fyrbulten, dvs komplettera "bamsebulten" med en borrbult. Frågan är hur man ska där det finns möjligheter att backa upp "bamsen" med egna säkringar?

Mezzner sa...

Egna säkringar är väl aldrig fel. Undantaget skulle väl vara om man ska kunna fira säkert och dra ned repet och vara klar... Att lämna en kil och en karbin varje gång man firar av är ju förstås ingen hit.
Har för mig att jag hört att vissa av de gamla stora bultarna har plockats bort väldigt lätt - nån som kan verifiera?