fredag 20 juli 2012

Rensningsaktion på Stora Skramsö 17 - 19/8

Välkommen till den årliga rensningsaktionen - 
http://www.sverigeforaren.se/index.php/Stora_Skrams%C3%B6

Det som kommer ske är att vi borstar och underhåller leder, klättrar, badar, har trevligt, tältar och annat som man kan göra på en ö där det finns klättring. Kul va?:-)

Det är väldigt skitigt att borsta leder, ta handskar och oömma kläder. Knäskydd är alltid skönt.
Vi fixar borstar av olika slag, men ta gärna med om du redan har.

Om du inte har egen båt och behöver lift till och från ön krävs föranmälan, så får vi se hur vi löser det med båttransport...
Säg till om du har båt och kan tänka dig att skjutsa!

Mer info kommer!

Vänliga hälsningar,
Bultkommittén, Stockholms Klätterklubb och Girls Get Higher

2 kommentarer:

E9 Climbing sa...

Lägger upp den här också.... Vinkelslipen skulle jag vilja använda och ta bort de bultar på Stora Skramsö som blivit, med mitt tillstånd kompletteringsbultade.

Jag ångrar verkligen att jag till och med var med på att slå en extra bult på Lotus. Den andra leden som fått kompletterande bultar är

6. Yuppi you, 7/7+ 25m
9 bultar,
Välsäkrad efter att leden 09 fått två nya bultar - en på mitten och en vid insteget. Leden borstades i samband med kompletteringsbultningen.


Som ett Ps så har flera sagt till mig att det vore rätt att ta bort extra bultarna, dvs det var fel att slå dem.

Thomas sa...

Hej David,

Jag kan tyvärr inte avgöra om du menar allvar med denna helomvänding eller om detta inlägg enbart syftar till att skapa lite "nöjesdebatt". Svaret nedan utgår dock från att du menar allvar.

Precis som du säger så har du gett oss både ett retroaktivt ok för kompletteringsbultningen av Yuppy you och ett generellt mandat för kommittén att förvalta dina leder på Skramsö på bästa sätt. Du har senare även sagt till andra klättrare utanför kommittén att det är fritt fram "att gå loss" på Skramsö.

När vi började engagera oss för Skramsö för några år sedan var både Lotus och och Yuppy You näst intill oklätterbara pga lav- och mosspåväxt på framförallt övre delarna av lederna. Att mossan började där du gjort ett uppehåll i en annars jämn och bra bultning (som förövrigt var klart före sin tid) talar sitt tydliga språk - det är fler än jag som är fega.

Visst är lederna unika men det beror nog mer på att de bjuder på härlig klättringen i en fantastisk miljö än på "modig" bultning. Det har redan visat sig att lederna inte blir klättrade nog frekvent med tidigare bultning och förhoppningen är att utförda kompletteringar ska råda bot på detta och hålla lavarna och mossan borta. Vid senaste besöket sattes därför även en ny bult på kruxet på Lotus som därmed även den är jämnt bultat från insteg till utsteg. Den fick också hängarna i ankaret utbytta till ringar.

Att Stockholms Klätterklubb skulle låna ut en vinkelkap för att förstöra helt nya bultar sponsrade av medlemmarna i Stockholms- och Solna KK är i dagsläget inte aktuellt. Vill du, eller någon av personerna du hänvisar till, ändra bultningen igen på dessa leder så är ni välkommna att kontakta oss i Bultkommittén så ska vi ta frågan vidare i respektive klubbstyrelse.

Mvh,

Bultkommittén genom Thomas Eriksson


PS. För er som inte känner till lederna så hade Yuppi You sju bultar från början och har nu nio medan Lotus hade åtta och nu har tio. De nya bultarna i instegen på respektive led syftar till att förhindra markfall med mycket dålig landning. DS.