tisdag 18 september 2012

Dödskalleberget bultas om

Bultkommittén har nått en överenskommelse med Tyresö kommun angående Dödskalleberget. Det är med glädje vi kan meddela att dåliga bultar kommer att kunna bytas och säkerheten på berget höjas radikalt.

Diskussionerna kring Dödskalleberget har pågått i många år och accessen har tidvis varit hotad. Samtidigt börjar bultarna, som sattes för 20 år sedan, bli dåliga.

I december 2011 bildades naturreservatet Dyviks Lövängar, i vilket Dödskalleberget ingår. Enligt beslutet är ombultning tillåten under vissa förutsättningar. Insatserna måste godkännas av kommunen, som förvaltar naturreservatet. Att göra nya, bultade leder är förbjudet.

Bultkommittén har under det senaste året löpande haft kontakt med Tyresö kommun och nu kommit överens om formerna kring tillståndsgivningen.

För att undvika problem ber vi ödmjukast alla klättrare att låta Bultkommittén sköta arbetet med ombultningarna. Däremot tar vi gärna emot synpunkter på vad som behöver prioriteras. Ombultningen kommer att ske stegvis, utspridd över flera år.


Vi har, i en första etapp, fått tillstånd att bulta om lederna:
  • Diana, 6c+
  • Holidays in Eden, 7c/7c+
  • Fantomen, 7b+
  • Mr Walker, 7b+
  • Dragos, 7c
  • Tio Tigrar, 7c
Arbetet kommer att vara klart senast den 31 oktober 2012. Sedan tidigare har Mio (7b+) och Mr Magister (7c+/8a) fått sig en översyn och delvis bultats om.

Vi vill påminna om att accessfrågan fortfarande är känslig. I området finns grannar som inte uppskattar klättrare. Det är viktigt att alla parkerar på anvisad plats, inte skräpar ned och håller en låg profil. Tänk på att du vistas i ett naturreservat.

Bilderna är lånade av:
http://tatatataa.blogspot.se/
http://tielmaproductions.blogspot.se/

9 kommentarer:

Anonym sa...

vajert!

innebär detta att bultarna på mio och mr magister är ok eller bara delvis ok?

/wille

Anders Henriksson sa...

Nedan finns länk till lite ytterligare info. Beslutet, och även efterföljande beslut i linje med reservatsbildningen är om inte ett genombrott för den här typen av frågor kring Stockholm, så åtminstone ett "gott exempel" som kan vara till nytta i framtida diskussioner om andra klippor. Det är ytterligare ett skäl till att bete sig föredömligt vid klippan. Om det sedan ändå inte gör alla tomtägare glada, så är det inte mycket mer att göra åt saken.


http://www.tyreso.se/Se-och-gora/Friluftsliv-och-motion/Naturreservat/Lista-naturreservat/Dyvik-lovangar/

Andreas H sa...

@ Wille
Tackar! Bultarna på Mio och Mr Magister är OK. Några Petzl Longlife-bultar har inte bytts ut, men de är i bra skick.

/Andreas, Bultkommittén

Anonym sa...

Vad roligt!
/wille

Jon sa...

Snyggt! Mycket bra jobbat!

Anonym sa...

Grymt jobbat!
/Kalle B

JJ sa...

Härligt jobbat! Sånt här arbete är ovärderligt!

John Liungman sa...

Kul och mycket bra jobbat! / john

Jesper L sa...

Superkul!