fredag 10 maj 2013

Slitna karbiner - vems ansvar?Fasta karbiner från Örnberget maj 2013


Sommaren är här och vi hinner till och med ut för att klättra en stund efter jobbet, i bästa fall. Snabbt, effektivt och... säkert?

På vissa av de populäraste branta klipporna runtom i Stockholm sitter det ofta karbiner förplacerat. Det är väldigt bekvämt att bara kunna köra på utan att tänka på att rensa leden. Men du som klättrare måste vara uppmärksam på att du förmodligen inte har en aning om kvaliteten på den karbinen du kopplar in dig i som mellansäkring eller firar dig ner ifrån i när du kommit upp.

Bultkommittén är en sammanslutning av personer som byter ut borrbultar när det behövs och när vi har tid. När det kommer till fasta karbiner så är det ingenting som Bultkommittén vare sig lämnar, underhåller, eller på något sätt ombesörjer. Vi tar bort gammalt skrot när vi råkar se nånting men vi har inte till huvudsaklig uppgift att ta på oss ansvar eller ta över ditt sunda förnuft när du väljer att vistas i riskfylld miljö. Det ansvaret är ditt och kommer så alltid att vara.

Du måste avgöra om du tycker att den fasta karbinen är bra nog för att hålla för användning. Du måste avgöra om karbinen är för vass för att riskera kapa ditt rep. För att göra en bra bedömning krävs kunskap. Är du osäker om kvaliteten, använd inte karbinen. Kom ihåg, i klättring kanske du bara får en chans!

Läs igenom denna rapport som Klättercentret och SKF publicerade förra hösten.

http://www.klatterforbundet.se/pdf/sakerhet/artiklar/Riskabel_komfort.pdf

Klättra säkert där ute!


1 kommentar:

Anders Henriksson sa...

Shiny gear är inte så fel!