måndag 16 september 2013

Rejäl uppfräschning av Flaten

Bultkommittén har nu efter dialog med Skarpnäcks stadsdelsförvaltning fått igenom en uppfräschningsplan av klätterklipporna.

Steg 1 är att Jacksons trädvård gallrar bland träden framför klätterklipporna, med huvudfokus på den mer eller mindre bortglömda klippan Hells Cave. Det kommer att bli mkt ljusare och träden mitt framför väggen tas bort. Sly klipps ner och förhoppningsvis leder detta till en torr och inbjudande klippa. Hells Cave har, enligt Scott Mooney, en av Stockholms bästa 7c, bara det! Totalt finns den 10 leder i grader från 6c+ till 7c. Vi hoppas att detta kommer att uppskattas av er där ute!


Jacksons trädvård i full gång med gallring
Även stora väggen och mellanklipporna kommer att gallras fram betydligt och de stora träden som vilar mot klippan på stora väggen kommer att tas ner. Förhoppningsvis läggs några av träden nedanför klippan som bänkar att sitta och vila på mellan försöken på de hårda lederna.

Steg 2 är en allmän uppfräschning av bultar och ankare. Bultkommittén kommer att kartlägga vad som behövs och här får ni gärna komma med tips. Rostigt ska bytas och ankare ska bestå av dubbla bultar. Oklart än när detta arbete påbörjas.

Steg 3 är en uppfräschning av området generellt. Bultkommittén kommer att föreslå för Skarpnäcks SDF att tvätta bort klotter och rensa skräp. När det kommer till skräpet så uppskattar vi alla om alla bidrar genom att alltid ta med sig nånting från klippan och slänga i papperskorgen.

Under de kommande två veckorna så kommer trädvårdarna att arbeta med gallring (dock endast några dagar). Trädvårdaren Love har sagt att klättring kan ske under tiden, men det är bra om vi ger dem utrymmet att gör sitt jobb ostört och ordentligt. De gör det ju för vår skull! Vi återkommer med bilder från slutresultatet.


Vi vill rikta ett stort tack till Inger Bogne och Mats Berglund på Skarpnäcks Stadsdelsförvaltning och till Love och övrig personal på Jacksons trädvård för att ni visat förståelse för klättrarnas sak.

7 kommentarer:

Martin sa...

Bra jobbat!
Spontant kommer jag på att både sumitomo och kojaks klubba behöver bättre ankare!

/martin

Le Sydd sa...

Fantastiskt bra! Men visst lämnar de träden framför den brantaste delen av klippan? (Från kojak och åt höger alltså) Det är ju tillräckligt varmt på klippan som det är och träden skuggar iallafall lite.

Robo sa...

Jag ber dem spara dessa träd Sydde!

Rasmus sa...

Nu var det iofs 3 år sen jag klättrade den, men jag vill minnas att Mats tjugonio... hade ett rätt ynkligt ankare, vilket känns synd på en så fin led.

Unknown sa...

Hej! kul att det uppskattas! Är själv klättrare så det känns xtra gött o få bidra på detta sätt! Vi kommer hugga imorgon vid huvudklippan men vi tar inget från Kojak och åt höger som önskat.

Mvh

Andreas Olsson
Underentreprenör åt Jackson`s trädvård

Anonym sa...

Mats 29..., Järnmannen och Titta vi flyger har fått nya ankare av mig med två bultar. Många andra av lederna på samtliga väggar har ankare med enkel bult och ibland även rostiga karbiner eller annat skrot.

Om man får önska hej vilt vore det nog bra att byta bultarna där det har brunnit också. De ser märkbart påverkade ut av elden. Förmodligen lugnt, men det var olustigt att klättra på dem.

/Erik

Jon sa...

Jaa, vad roligt att höra. Jag ser fram emot något besök i Hells cave, som varje gång jag har varit förbi har verkat väldigt mörk, fuktig och ogästvänlig.