tisdag 15 juli 2008

Silicon valley, Skevik

Nu är uppfräschat det som uppfräschas kan på den vänstra delen av det som i gamla föraren och Sverigeföraren kallas "Högra väggen".

Efter smärre detektivarbete lyckades jag se hur Syttende mai och Silicon Valley går. Jag insåg då att jag under alla år har gjort Syttende mais insteg och fortsatt upp i Silicon valley när jag tror att jag gjort Syttende. Det verkar på lavarna som om det är fler än jag som gjort likadant. Om man tittar i gamla föraren så ser man att Silicon valley är en egen direktlinje som startar från vänstersidan av svainsteget medan Syttende startar från hyllan. 

Insteget till Silicon Valley är nu välbultat och efter lite omplacerande av bultar så är det 28 meter direttissima säkrad med 10 bultar och nytt eget ankare med stålringar. Endast en av de äldre bultarna är kvar och det var en syrafast 10mm i mycket gott skick. Insteget är i vänsterkant av svaplattan. 
Leden är bitvis lite lös och det finns ett litet fastkilat block (10cm långt) på mitten men det fick sitta kvar efter att jag försökt rycka loss det med mycket kraft. Jag tror verkligen inte att blocket kommer att lossna.

Det lämpliga insteget till Syttende mai och Magnesia carbonara, kallat Solero, 5+, har nu fått en till bult men en tredje instegsbult sattes inte p.g.a. den något lösa blockterrängen. Men Magnesia och Syttende har som tidigare sagt fått en ny "förstabult" efter svainsteget, så det kommer inte att upplevas som snålt bultat.

Ankaret på Magnesia carbonara som bestod av diverse rostiga kedjor och schacklar är bytta till stålringar men bultarna är desamma och av mycket god kvalitet. 

8 kommentarer:

Anonym sa...

How is it with Fobi? Maybe time to connect it alltogether into "Nattsudd direkt" going all the way to the top? /Peter

Anonym sa...

I don't know that much about Fobi though. It has got new bolts and seems to be fairly bolted.

What do you mean with Nattsudd direkt? Isn't Nattsudd a totally separate route from Fobi? Isn't Fobi going all the way down to the ground?

Anonym sa...

They are quite close to each other.
Nattsudd is nice route climbed quite often. But it's too short and kind of gives a feeling of going nowhere. The rock just above it looks not very promising though.
On the other hand, Fobi is never climbed for some 10 years. If Nattsudd is connected to the upper part of Fobi, one would end-up with a potentially 3 star magnificent 28m line, probably graded 7c. One or two bolts plus a proper top-anchor should do the job. /Peter

Anonym sa...

Ok, I understand. What if we do a proper job on Fobi or is the start of that route kind of forgotten and replaced by Nattsudd? Best if we could have them both.

Is the lower part of Fobi bolted properly at all?

The anchor on Fobi seems to be in very good shape but it would be better to change the chain to steelrings.

Anonym sa...

Do Syttende mai and Silicon valley go together in the upper part?
I think that the newly re-bolted line, let us call it Silicon valley, is 6c+ rather than 6c.
/Peter

Anonym sa...

They do cross each other, one going further to the right (easy part) and one going a bit to the left/straight up. I spent maybe 25 minutes trying to figure out exactly how the routes streched in the upper part but found no logical way. From what I know, Syttende mai goes out right in the end and Silicon valley straight up after the arete. I consider the "new" bolted line the most direct, the best and the most logical. Perhaps the grade is a bit harder now, I don't no since I've always done the easy exit 'til now.

Write a new grade suggestion on Sverigeföraren if you like. Climbers will appreciate it.

peblin sa...

Så förstår jag rätt om jag tolkar det som att skissen på sverigeföraren är korrekt? Och att Syttende går i det som man med mycket god vilja skulle kalla diederformation?

Fling sa...

Vad jag har för mig om Nattsudd är att bulten precis innan kruxet sitter lite lågt i förhållande till höjden och att man riskerar att slå i en hylla under om man faller. Men det var å andra sidan ca 4 år sedan jag provade så jag är inte helt säker.