tisdag 26 augusti 2008

Örnberget nästa!

Bultkommitténs nästa projekt kommer att bli Örnberget.
Efter flera läskiga historier om bultar som lossnar, fall ner i block p.g.a. punchigt placerade bultar o.s.v. kunde vi inte lämna det synnerligen branta grustaget till berg orört.

Det som gör Örnberget speciellt är att stora delar av klippan är av ganska dålig kvalitet vilket försvårar bultning. Varje bult måste sättas med mycket omsorg och ibland tar det lång tid att bestämma vart bulten ska sitta. Många parametrar styr: klipposition, höjd över föregående bult, repdrag, risk för överbultning/snålbultning och kanske det som ställer till det mest - kvaliteten på klippan. Bultkommittén har tyvärr inte obegränsat med tid och resurser så
vi har beslutat att de mest populära turerna på stora väggen kommer att ses över till en början. Följande leder kommer delvis att bultas om alternativt få en ordentlig säkerhetskontroll:

Panta Rei
Orup
Utan smör
Utan tvekan
Siddharta

Passa på att tycka till, kom med tips om vart den särskilt usla bulten sitter, vart klippet kommer på fel ställe och allt annat som vi kan förbättra. Hjälp oss!

11 kommentarer:

Anonym sa...

1. Consider 1 extra bolt on Siddharta, somewhere at the end of the upper steep part. For now, one needs to climb two more meters to the bolt just above the edge. Easier climbing and safe enough fall, yes maybe, but it feels kind of unnecessary scary with so long run-out.
The bolt just below the crux in the lower part can be moved a bit higher, to reduce the fall (sometimes almost all the way to the ground).

2. Both Hugo and Den breve Hugo sure need a pair of extra bolts each.

3. On Älska mig, move the bolt just above the crux some 30cm down. It secures a traverse to the left, but very hard to reach without a sling pre-clipped. The alternative is to clip it after, when the move to the left is complete, but it is done on almost no foot holds, and the fall is long.

4. Remove one of two bolts at the start of Burn, and possible move the other one.

5. Last but not least. Do you guys need some help with the job? Usually I prefer to do it on my own, but both the rock itself and amount of work needed is rather large in this case, so it might make sense to consolidate all resources? Let me know.

/Peter Y

Anonym sa...

"Easier climbing and safe enough fall... "

Borrbultsstege på Siddaharta? Nej tack!

Anonym sa...

@ Anonym
Om du har önskemål och idéer, var god förtälj dessa, liksom vem du är. Diskussion är alltid välkommet men jag tar inte din synpunkt i beaktan förrän DU står för vad du säger. För oseriösa debatter samt pajkastning vänd dig till www.bloxc.com (sorry Magnus).

@ Peter
Vi ska se över saken på slutet av Siddharta men troligtvis kommer ingen extra borrbult sättas om fallet är riskfritt. Återkommer med besked. Tack Peter för utförlig information. Vi kommer säkerligen att behöva hjälp och jag håller dig underrättad. (Utgår att du kan läsa svenska eftersom du brukar följa debatterna =D ).

Anonym sa...

It is sure safe, as safe as it could be! It's just that you end-up some 8 meters down and 4 meters away from the rock every time you fail to make it all the way to the bolt. /P

Anonym sa...

Ain't that a fantastic fall!

Anonym sa...

PY, ska alla sportleder förvandlas till bultstegar?

Anonym sa...

Probably here is not the best place for such discussion. But the short answer is: proper bolting on a sport route not only minimizes the risk but also reduces the physiological load on the climber, so that the climber can better focus on solving the route and doing the moves. /PY

Anonym sa...

För mig betyder bultstege en radda bultar som man kan aida mellan. Tycker inte jämförelsen är relevant. Här ska det ju primärt friklättras.

Om en led är bultad ska väl det vara gjort så att ett fall i vilket läge som helst INTE leder till markfall eller fall i hylla. Möjligen ska man också ta hänsyn till möjligheten att klippa på ett rimligt sätt.

Om man då tänker sig en led som är konsekvent överhängande så räcker det väl i princip alltid med en bult på andra halvan.

Men om detta innebär att fallet blir t ex 15 m, så tror jag det är läge att bulta tätare. Jag skulle inte se nåt problem med bultning som innebär att avståndet mellan bultarna aldrig överstiger 5 m, även om 7 eller 10 m inte skulle innebära markfall om allt funkar som det ska.

Så steget mellan bultstege och bultning som leder till konkret "seriös" klättring kan ju faktiskt vara mycket långt... Bultar och seriösa leder känns dock som en konstig kombination.

Mz

Anonym sa...

@ Mezzner
Håller med dig!


Är det någon som har konkreta förslag på förbättringar så är vi som tidigare sagt mycket intresserade av att höra dessa.

Alla är givetvis välkomna att yttra sig men det är skönt om man kan separera diskussionerna. Går det att fixa på bloggen? Någon annan i kommittén som har en idé?

Anonym sa...

Kolla gärna över Hugo och den bredvid Hugo. Om dessa två vore säkra skulle det finnas klart mer att göra och värma upp på för oss som jobbar på de relativt lätta lederna som Panta Rei o Orup. Visst Underarmsufo är fin men det behövs ju något mer att värma på
//Ola Tuvesson

Fling sa...

Jag håller helt med kommentaren om bultar och seriösa leder som en konstig kombination.

En bultstege är för mig ungefär att bulta så man kan nå varje bult från den föregående. I fallet Siddharta är det relativt lätt men osäkrat. Det är lite som med en av lederna på Ekoberget (kommer inte ihåg vilken just nu, den hade en kilsäkring på slutet, men ingen använde den så då blev det ett långt eventuellt fall) där jag har för mig ni förstärkte utsteget.

Jag är inte helt säker vilken bult Peter menar på Älska mig, men jag vet att det är en travers åt vänster som känns väldigt känslig och obehaglig pga borrbultsplaceringarna (särskilt om man är 169 cm). Det är dock så att jag har provat flera av bultarna även på Älska mig och de har än så länge hållit för fall.