tisdag 25 mars 2008

Förstabestigarens rätt - Vad tycker du?

Bultkommitténs uppgift är att "förbättra säkerheten på stockholmsklipporna främst genom att byta gamla bultar mot nya och uppmontering av firningsankare". I det arbetet stöter vi hela tiden på leder som inte är säkrade i enlighet med dagens standard. Det kan vara leder där dagens bättre utrustning gör vissa bultar onödiga eller leder som skulle behöva en eller fler bultar för att kunna klättras på ett rimligt säkert sätt. Det finns en praxis inom klättringen att förstabestigaren bestämmer hur leden skall vara säkrad. Det blir ganska opraktiskt (och ibland omöjligt) att fråga förstabestigaren om varje led. Vi har därför påbörjat en liten undersökning bland de flitigaste nytursmakarna för att ta reda på deras inställning i frågan.

Nu vill vi veta vad du tycker så passa att lägga din röst i enkäten.

söndag 23 mars 2008

Gustavsbergsborstning

Lördagen den 12/4 kommer delar av bultkommittén vara på plats vid Gustavsberg vattentorn för att borsta mossa och klättra.

Värmdö kommun har redan röjt bort all sly runt klippan och bultkommittén har gått igenom samtliga bultar och ankare. Nu hoppas vi på din hjälp med finputsingen.

Ett gäng borstar kommer att finnas men ta med egen firningsutrustning.

Vi ses vid klippan vid 10!

onsdag 19 mars 2008

Futtig diskussion

Hmmm, kan det vara så här få viljor i stockholmsklättringen?
Hur många når vi i vårt arbete? Fråga gärna runt om folk känner till bloggen, inte för att vi är intresserade av besök men det är helt meningslöst att försöka kommunicera om det inte når ut...

söndag 16 mars 2008

Förstebestigarens rätt

Läs Robins inlägg på hans blogg. En instressant diskussion om förstebestigarens veto och hur man ska ställa sig dig gamla, dåligt säkrade leder.

Kanske en diskution som borde flyttas till bulkommittén?

lördag 15 mars 2008

Gammalt skräp


Dessa gamla reliker befriade vi berget från.

fredag 14 mars 2008

Har du något bättre för dig?

I morgon, lördag 15/3 kommer stora delar av bultkommittén att vara på plats i Gustavsberg för att byta bultar och borsta mossa. Vi har fått Värmdö kommun att röja upp all sly nedanför klippan och det kommer behövas lite finputsning av deras jobb också.

Det kommer inte bli något klätterväder (om man inte åker till Gbg) så kom och hjälp till! Vi kommer vara där från kl 11. Meddela gärna i kommentarsfältet om du kan komma så vi vet hur mycket borstar mm vi ska ta med oss.

torsdag 13 mars 2008

Borttagning av bultar

Tack alla som visar sitt stöd ute, det uppskattas!

:D

Från flera håll har jag dom senaste dagarna fått frågan om att ta bort bultar. Kan bultkommitén ta på sig det ansvaret? Jag antar att vissa kommer bli heta potatisar men jag har två konkreta exempel:

1. En stor stark karl håller till under en sten på Värmdö för att sätta upp ett hårt boulderproblem. Han borstar, jobbar på den, åker ut en dag och hittar bultar på den...
Har bultarna rätt att sitta där? Har vi all rätt att ta bort bultarna? knivigt va...

2. En spricklinje görs som aidtur, sen bultas den, sen solas den och sen klättras den traditionellt på led. Ska bultkommitén bry våra huvuden? Ska vi starta en diskution om att återställa klippan? knivigare och knivigare...

måndag 10 mars 2008

Dream team

Bultkommittén har förstärkt med några drömvärvningar! Nu ingår Robin Dahlberg, Kjell Stenström och Jenny Körlin i kommittén. Dessutom finns Jonas Paulsson som "suppleant" och access-resurs. Vi har därigenom enat Stockholms klätterklubbar och har nu en bultkommitté som har representanter från de tre största klubbarna i stan.
Vi har idag (10/3) haft ett första möte och återkommer mer detaljerat med våra tankar om hur vi tänkte jobba den närmsta tiden.