tisdag 4 oktober 2011

Vad göra när hängaren på bulten är lös?


Om hängaren på en borrbult är lös, och kanske kan snurra runt, kan det bero på ett par saker.

1. Hängaren kan ha belastats i en riktning så att muttern helt enkelt vridits loss.
2. Expanderbulten kan ha rört sig en aning utåt, så att kraften från muttern mot hängare minskat.

Det kan bero på andra saker också, men vi kan utgå från att något av de två alternativen ändå gäller.

Det är dåligt att hängaren är lös eftersom den är  svårare att klippa med karbinen, och dessutom kan ju muttern och hängaren till sist lossna helt.

Allt som behövs för att rätta till detta, är en fast nyckel: 17 mm (eller en liten skiftnyckel).

Dra åt muttern så att hängaren fastnar. Det krävs inte att man drar väldigt hårt, man ska inte hänga sig med kroppsvikt i skaftet. Maximalt åtdragningsmoment är ca 30 Nm, och det motsvarar en last på 20 kg om skaftet på verktyget är 15 cm. Om man drar lösare är det inget problem, möjligen kan åtdragningen få göras om så småningom.

Obs!
Om det visar sig att skruven snurrar runt tillsammans med muttern kan det bero på flera saker.
Antingen är hålet för stort så att skruven inte har ”låst” i hålet, det kan ev avhjälpas genom att skruven (sätt en slinga i hängaren) dras utåt, varvid man kan dra fast muttern bättre.
Det kan också vara så att gängan där muttern sitter är skadad så att skruven vrids runt med muttern utan att detta ger dragkraft i skruven. Möjligen kan även detta avhjälpas genom att dra skruven utåt. Annars behöver man borra ett nytt hål och sätt en ny bult.
Det kan även vara så att hålet är för stort hela vägen, så att skruven inte fastnar utan följer med utåt tills gängan tar slut, varvid allt snurrar. Även här krävs ett nytt hål.
Meddela Bultkommittén om ni stöter på problem av det här slaget!
Inga kommentarer: